Ny teknologi

Det er alltid interessant å høre hva mennesker som arbeider med ny teknologi spår at vi kommer til å bruke i løpet av de neste årene. Overraskende nok er de som regel ganske dårlig på å forutse hva som kommer til å bli utviklet, og ikke minst hva som kommer til å få bred aksept. Går man tilbake til 1930 var det flere fremstående forskere som forutså at all transport på veiene ville bestå av flyvende biler og tog innen år 2000. Men som vi alle vet, eller raskt kan forsikre oss om ved å ta en titt ut på ettermiddagskøen som oppstår i de fleste norske byer, at det ikke helt har slått til. Så det å spå, spesielt langt frem i tid, er nærmest umulig. Men hva med den nærmere fremtiden? Jeg leste en interessant artikkel på VG som var på konferansen til Samsung, og ble presentert hva de jobber med som kanskje kan gi oss svaret.

Kle deg i teknologi
Det som ble trekt frem er noe som vi begynner å se tendensene på nå, og det er å ta på seg teknologi. Ikke at det er helt ukjent, men Samsung spår at i løpet av 2015 og 16, så vil slik teknologi bli mer allmenn og akseptert. Apple er jo nå ute med sin smartklokke, og salgene der har vært ganske solide. Andre såkalte “wearables”, som alt fra mer moderne høretelefoner og ikke minst virtual reality-briller, er om vi skal stole på Samsungs teknologer nå på vei inn i vår hverdag.

Jeg tror personlig at slike innretninger har en ganske lang vei å gå før de blir like vanlig som en mobiltelefon. For det er nemlig nettopp mobilen mange av disse innretningene konkurrerer mot, og for meg kan jeg enda ikke se hvorfor jeg skal ha en smartklokke som kun er en dårligere versjon av mobilen min som jeg alltid har med meg. Prismessig ligger de fleste slike wearables også for høyt enda til å kunne bli viden akseptert. Men vi er nå helt i starten på disse innretningene, og etter hvert som teknologien blir utviklet og produksjonskostnadene senket, kan nok mye skje.

Helautomatisert hus
I løpet av den mer nære fremtiden ble det på konferansen ikke spådd flyvende hus og biler, men en mer modernisering og automatisering av huset. Blant annet at du skal kunne styre det meste av elektroniske prosesser fra mobilen din, uavhengig av hvor du er. Som å få en melding fra kjøleskapet ditt at du trenger mer melk, til å sette på vaskemaskinen på vei hjem fra jobb.

Temperaturen i boligen din skal også nå kunne bli bedre styrt med en ny innretning som er på vei til å bli lansert. Det er en sporingsenhet som vil følge med på hvor du oppholder deg i boligen din, og hvilken temperatur du foretrekker. Den vil da forsøke og optimalisere strømbruken slik at du ikke kaster vekk unødvendig energi. Andre mer komfortable ting den kan gjøre er å registrere at du er på vei til å stå opp om morgenen, og dermed begynne å varme opp stuen eller kjøkkenet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *