Nasjonal datasikkerhet i fare

Det var nylig enda en artikkel i Dagbladet som viser hvor sårbar en nasjons egne hjemmesider kan være. Nå var det den amerikanske hæren sine nettsteder som ble angrepet av en gruppe som er kjent som Syrian Electronic Army. En gruppe som støtter det eksisterende regimet i Syria, og fikk stor oppmerksomhet da de i 2013 klarte å hacke flere Twitter-kontoer, og sendte ut en melding om at Det hvite hus var angrepet. En melding som sendte sjokkbølger i de finansielle markedene, inntil det ble klart at meldingen kun var oppspinn.

Skjer ofte
Det er, som jeg nevnte, ofte vi får høre om slike angrep, og det er ingen grunn til at det kommer til å bli færre av de i de nærmeste årene. Og her er jeg litt bekymret for Norge sin del. Vi lever i det store og det hele isolert for oss selv langt her oppe i nord. Men når det kommer til datahacking, spiller den geografiske lokasjonen nesten ingen rolle lengre. Og jeg tror mange ikke forstår hvor stor trussel det er med slike elektroniske angrep. Ikke bare for nasjonens sikkerhet, men spesielt for norske teknologiske bedrifter.

Spesielt Russland og Kina er kjent for å hacke og stjele ny teknologi som holder på å bli utviklet. Det er en problemstilling jeg tror flere, spesielt mindre norske bedrifter, aldri har tenkt over. De fleste har ikke en gang en IT-sjef som tar seg av ekstra sikkerhet rundt sensitiv informasjon, og hvordan skal en da klare å stå imot angrep som er arrangert av store nasjoner med nær ubegrensede midler? Et simpelt antivirus program vil nok dessverre ikke holde i en slik situasjon.

Jeg må her gi Dagbladet god honnør for å sette fokus på elektronisk sikkerhet, med flere gode innholdsrike artikler. Så får vi se nå over de neste månedene, om de har hatt noe effekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *